Music Maestro!

Amersfoorts accent in een Bulgaarse nacht

Dat ene liedje doet je gelijk terugdenken aan de heerlijke vakantie. Of die vreselijke reis. Het brengt een beeld dat voor altijd op je netvlies staat. Herkenbaar? In 2001 trok ik met twee van mijn beste vrienden door Bulgarije. Een hete zomer in een vurig land met een voor ons totaal nieuwe taal en cultuur.

Met leuke muziek ook. Springerig, vrolijk en met uiteraard onverstaanbare teksten.

Overal waar we kwamen werd dit nummer gedraaid:

Zavinagi, door Desi Slava

Wulpse blikken
Desi Slava is nog het best te vergelijken met de Bulgaarse versie van Esmee Denters, inhoudsloze dance/pop. In een plaatselijke disco beland kwam wéér deze plaat voorbij. Inmiddels waren wij al enigszins geïntegreerd en op pad met een aantal lokale kennissen. Waarop vriend Olivier besloot maar eens luidkeels mee te zingen. ‘Obitsje me, obitsje me’ klonk met een vet Amersfoorts accent door de broeierige Bulgaarse nacht. Dit leverde de nietsvermoedende Olivier zowel wulpse blikken als hevig gegiechel op van de plaatselijke dames.

In korte broek
Later eens nagevraagd bleek hij vol passie ’hou van mij, hou van mij’ te hebben gezongen. In een nummer dat ging over eeuwig liefde. En daar stond hij dan. In korte broek. Met wilde krullenbos. In de ene hand een glas wodka, in de andere een glas 7-up. Omdat de lokale barman het principe wodka-7up in 1 glas niet begreep. Zo zong hij. Met enige zweetvlekken. Nog zo bleek als Hollandse sneeuw. Omringd door hooggehakte lokale schonen met ravenzwart haar. Die wel oren hadden naar een huwelijk met een ‘rijke’ Nederlander. Een ooverdovende stilte van zijn kant volgde. Slik. Ik hoef mijn ogen maar te sluiten om het weer voor me te zien. En moet steeds opnieuw lachen. En met Olivier? Daar is het helemaal goed mee gekomen. Met een echte Nederlandse, dat wel.

3 gedachten over “Amersfoorts accent in een Bulgaarse nacht

  1. geweldig! ik zie het helemaal voor me, de onthutste blik van Olivier, het sfeertje van toen, de drie vrienden op stap in dat mooie avontuur.

  2. Och ja, dat was een geweldig uitstapje. Als aandenken uiteraard cd van Desi meegenomen. 🙂 Geweldige tijd! En wat fijn dat deze heerlijke herinnering aan de digitale eeuwigheid is toevertrouwd.

    Groeten Olivier

Geef een reactie