Triviantkoning

Beam me up Scotty

Kapitein Kirk heeft zich weer eens lelijk in de nesten gewerkt. Zouden de Klingons hem deze keer te pakken krijgen? De verbinding met de Enterprise is zoals altijd krakkemikkig. Wanhopig roept de koene ruimteheld in zijn communicator “Beam me up Scotty”! En net op tijd wordt hij geteleporteerd. Alleen de kadet in het rode shirt heeft pech.

Iconisch
De iconische kreet “Beam me up Scotty” doet iedereen gelijk denken aan een scène uit Star Trek zoals hierboven beschreven. Ik zal het gelijk maar verklappen: Kirk heeft deze uitspraak nooit zo gedaan. Meestal luidde het commando iets in de trant van: “Four to beam up”, of als er haast bij was “Get us out of here Scotty”.

De menselijke aard
Dat verkeerde citeren komt trouwens wel vaker voor: zo heeft Sherlock Holmes bijvoorbeeld nooit de uitspraak “That’s elementary, my dear Watson’ gedaan. En toch kennen we collectief deze quote toe aan ’s werelds favoriete speurneus. The Guardian, toch een serieuze krant heeft eens een redacteur op dit fenomeen losgelaten. Aanleiding was een boek over beroemde misquotes. En wat blijkt: het onjuiste citaat is succesvol omdat deze beter blijft hangen dan het origineel doordat deze de eigenschappen van de geciteerde persoon goed reflecteert. Goh. Mijn vertaling: Dat is menselijk.

De misquote van Kirk leeft in ieder geval op meerdere manieren voort. Bijvoorbeeld in dit het hilarische nummer van The Firm, of in deze smakelijke cocktail.

Geef een reactie