Uncategorized

Ben ik een typische man?

Nee, ik ben het nietMannendingen. Ze worden graag en vaak besproken in kroeg, lunchpauzes en mannenbladen. Ook vrouwenbladen doen regelmatig mee – al dan niet zuchtend. Er zijn behoorlijk wat vooroordelen over wat de ‘typische’ of ‘echte’ man is.

Net zoals er een hele lijst over vrouwen is, trouwens. Erg vermakelijk vaak deze stukken. Omdat ik met zowel een X als een Y chromosoom geboren ben val ik onder de categorie man. Maar ben ik ook een typische man?

Laten we mezelf eens naast de meetlat der vooroordelen leggen om te zien hoe ik scoor.

De typische man…..

Denkt alleen aan seks
De omschrijving ‘alleen maar’ is wel heel zwart-wit. Ik denk ook aan dingen die ik moet doen op mijn werk, kijk uit naar vakanties, wat ik aan moet trekken voor een feestje, hoe de ideale opstelling van NAC eruit moet zien, welk cadeau ik zou kunnen regelen voor onze trouwdag en ik denk ook wel eens helemaal niet. De rest van de tijd zijn mijn gedachten behoorlijk X-rated, ja. Net als veel andere mannen die ik ken zijn er voor mij slechts twee categorieën: ‘ja, graag’ en ‘nee, dank je’. Wie win welke categorie valt kan van kleine details afhangen. Deze denkwijze is lekker overzichtelijk. Al zal lang niet elke man dat (tegenover vrouwen) durven toegeven. Bovendien heb ik een levendige fantasie. Dus die rekenen we goed.

Mijn veters strikken en een gesprek voeren gaat niet samen.

Kan maar één ding tegelijk
Ademen en kijken niet meegerekend klopt het aardig. Ik was laatst een screencast aan het maken. Tegelijkertijd klikken, praten en nadenken over wat het volgende was wat ik moest zeggen en doen bleek een bijna onmogelijke opgave. Er zijn heel wat takes in het ronde archief verdwenen. Ook bij simpelere dingen gaat die vlieger op: mijn veters strikken en een gesprek voeren gaat niet samen. Tunnelvisie of focus? Zeg het maar. Ik ben in ieder geval geen multitasker. Man-score level up!

Blijft altijd een jongen
Bomen beklimmen, hutten bouwen. Dat is echt niet meer aan mij besteed. Ik kan nog wel enthousiast worden van een leuke gadget. En op zijn tijd eens flink puberaal doen met wat vrienden is ook leuk. Als echtgenoot, vader en werknemer heb je dagelijks genoeg verantwoordelijkheden. Af en toe wat stoom afblazen en lol hebben, is dat dan onvolwassen? Het is maar net hoe je het bekijkt. Half puntje dan.

Heeft gouden handjes
Als ze het over twee linkerhanden hebben.. Maar dat zal wel niet. Helaas, ik ben geen Rob of Nico. Planten gaan al dood als ik er naar kijk en een spijker recht in een eind hout slaan is ook een van mijn talenten. Als kleuter was ik al de slechtste vingerverver die je kon bedenken. Ik ben er niet handiger op geworden met de jaren. Doe mij maar een bussie vol met Polen. Next!

Sterk spul hè?Heeft zijn emoties onder controle
Voor het echte Fisherman’s Friend gevoel. Ik kan al volschieten als ik André Hazes’ tranentrekker ‘Kleine Jongen’ hoor. En had het te kwaad toen in een aflevering van McLeod’s Daughters (jawel..) de hond dood ging. Ook kan ik me makkelijk opwinden over alledaagse zaken. Het afgelopen jaar heb ik geleerd beter om te gaan met mijn gevoeligheid. Dat houdt vooral in dat ik beter naar mijn gevoel heb leren luisteren en juist niet dat ik een emotieloze robot ben. Pays-Bas: zero points.

Niet zeker zijn van jezelf en je eigen seksualiteit is een oorzaak van homofoob gedrag

Is homofoob
Ik heb het iemand een keer heel goed zien uitleggen in een YouTube video. Jongens krijgen van jongs af aan erin gepompt dat je een bikkel moet zijn. Hard, taai, noem nog maar een paar adjectieven. Dat is mannelijk. En een homo word gezien als zacht, verwijfd. Het tegenovergestelde van wat je als man zou moeten zijn. Er zijn nogal wat heteroseksuele mannen die zich daardoor bedreigd voelen. En die willen laten merken hoe hetero (en dus mannelijk) ze wel niet zijn door openlijk homoseksuele mannen na te roepen, te treiteren of erger. Het woord ‘homo’ als scheldwoord gebruiken heb ik nooit begrepen. Zelf denk ik dat het niet zeker zijn van jezelf en je eigen seksualiteit ook een oorzaak is van homofoob gedrag. Bovendien geef ik mezelf geen nul op de Kinsey-schaal. Geen score voor mij dus op dit punt.

Houdt van auto’s
Nog nooit heb ik een aflevering van Top Gear gezien. Zegt dat genoeg? Het feit dat ik zelf niet kan autorijden zal ongetwijfeld meespelen. Maar ook als opgroeiende jongen hebben auto’s me nooit meer kunnen boeien dan bijvoorbeeld punniken. Ik heb er gewoon niets mee. Voor mij is een auto een gebruiksvoorwerp, een soort privé trein. Een ritje in een Porsche of Hummer vind ik wel leuk voor een keertje, maar ik krijg er geen warm gevoel van in mijn buik.

Volgende keer geen sambal meerLaat boeren en scheten
Ja, wie niet eigenlijk? Maar ik denk dat er een wedstrijd van maken zoals pa dat met me deed toen ik jonger was wel meer een mannending is. Beter in de wijde wereld dan in een nauw gat. Plus één voor Harmen.


Is zielig als hij ziek is

Een lastig punt om zelf over te oordelen. Gelukkig ben ik niet vaak ziek. Wanneer ik het dan wel een keer te pakken heb is het meestal ook hevig. Het liefst kruip ik dan onder de wol en wil verder met rust gelaten worden. In ieder geval tot de nevelen van koorts of misselijkheid optrekken. Die rust is eigenlijk het enige wat ik dan van een ander verlang. Een kop thee of kom kippensoep kan ik zelf wel maken. Dat vind ik niet onder de categorie zielig doen vallen. Zoals Martin Fitzmaurice mooi kan zeggen: ‘no score’.


.. en het resultaat is:

Een score van 3,5 op 9 punten. Wat houdt dat in? Dat laat ik aan jou over: de reacties staan open.

Geef een reactie