101 DoelenPersoonlijke groei

Best rot, als je aura lekt!

Mooi heHallo, ik ben Harmen en ik ben een HSP. Het zou zomaar een voorstelrondje in een zelfhulpgroep kunnen zijn. HSP is de afkorting voor Highly Sensitive Person. In normale mensentaal: iemand die hooggevoelig is. Enge ziekte? Nee, maar het heeft wel gevolgen voor wie je bent.

Hooggevoeligheid wil zeggen dat je zenuwstelsel prikkelbaarder is dan dat van de ‘gemiddelde’ mens (voor zover die bestaat). Een HSP is gevoeliger voor indrukken en prikkels. En kan bijvoorbeeld gemakkelijk overprikkeld raken door harde geluiden of mensenmassa’s. Of wat ik sterk heb, voelen wat een ander voelt en hoe hij of zij in zijn energie zit.

Gaan we nu lekker zweven?
Weinig mensen die me kennen zullen me als een zweefteef omschrijven. Darmspoelingen en koffiedikkijken is ook niet aan mij besteed. In het afgelopen jaar heb ik wel geleerd dat er méér is dan alleen de ratio. En dat ontastbare zaken net zo echt kunnen zijn als fysieke. Mijn leerproces is begonnen met de geboorte van mijn zoon Noah, inmiddels ruim anderhalf jaar geleden. Voorlopig ben ik daar nog lang niet klaar mee, wat een aantal van mijn 101 doelen verklaart.

De unieke band met je kind
De eerste maanden als ouder waren pittig. Ook voor Noah was zijn eerste periode op deze wereld geen makkie. Noah is te licht geboren en had veel onrust in zich. Bakeren en een strak ritme hielpen, maar er was meer aan de hand. Hij huilde veel, was bijzonder gespannen en leek vaak bang. Die spanningen werden me regelmatig teveel. En op den duur raakten we allemaal volledig uitgeput. Het voelde alsof je wagen op de laatste benzinedampen voortsputterde. Maar de pomp kwam maar niet in zicht.

Onrust
Na een klein half jaar modderen en heel veel gehuil hebben we mijn tante Hanneke om advies gevraagd. Hanneke is zelf hooggevoelig en heeft verschillende reiki cursussen gevolgd. Zij wist Noah door de hand op te leggen rust te brengen en heeft ook de energie in zijn slaapkamertje in balans gebracht. Gevolg? Een kalme Noah die sliep als een baby. En een papa die voor het eerst écht besefte dat hij voelde wat zijn kind voelde. Zíjn angst en onrust. Waardoor ik zelf ook geen rust had.

Hoofd op stand nul
De spiegel die ik voorgehouden kreeg brak iets in me. In de goede zin van het woord. Het idee dat ik op deze manier in elkaar zit heeft eerst een paar dagen moet zinken. Maar het klopte. Het vóelde juist. Voor het eerst luisterde ik met opzet dieper vanbinnen, naar mijn hart in plaats van mijn hoofd. Die acceptatie van een HSP zijn verklaarde ook veel. Hoe ik reageerde op andere elementen in mijn leven. Nu en in het verleden. Nu was het zaak te leren voelen, echt voelen. Dat koppie-koppie was even niet nodig.

Ik ben sindsdien anders in het leven gaan staan. Op dit blog kun je regelmatig meer lezen over mijn eerste wankele stappen op dit pad. Stay tuned!

PS: Nieuwsgierig hoe het met jou zit? Doe de test in het filmpje.

4 gedachten over “Best rot, als je aura lekt!

  1. Hee Harmen wat een lekker herkenbaar verhaal. Oh wacht: ik ben Astrid en ik ben een HSP 😉 Ik heb dezelfde categorieen als jij, het voelen van een ander en de bijbehorende energie. Soms zou je het willen vervloeken, maar ik zou het ook niet meer willen missen. Ik heb zelf veel baat bij een 6-wekelijkse reikibehandeling, ff de energie in balans brengen, ouwe troep weggooien en fris weer verder.
    Heel veel succes!
    Groetjes
    Astrid

  2. Hi Astrid, ik snap precies wat je bedoeld. Je kunt er erg moe van worden – maar het ook in je voordeel gebruiken. En dat laatste ben ik mee aan de slag; he zult de vorderingen hier wel kunnen lezen 🙂

  3. Wauw Harmen, wat ontzettend mooi geschreven. En wat prachtig dat je via Noah weer meer inzicht hebt gekregen in jezelf. Wat dat betreft zijn we nooit te oud om te leren.

  4. Eindelijk aan je site begonnen en nu al in dikke tranen. Of ik hooggevoelig ben? Ik ben vergetent te tellen maar ik had wel vaak ja. Wel ben ik overgevoelig voor je filmpje. De rustgevende beelden geven me een gevoel: daar wil ik heen. En samen met de muziek zorgt het ervoor dat ik heel emotioneel wordt. Onverwacht maar toch niet echt verrassend. Te lang heb ik dat weggespoeld. En alhoewel ik het spannend vind, hoop ik toch dat ik eindelijk dieper durf te gaan om de rust te vinden.

Geef een reactie