Triviantkoning

Chillen in een bubbelbad

Chillen in een bubbelbadDikke kans dat op het moment dat je dit leest ik lig te weken in een warm bubbelbad. Even er tussenuit, heerlijk! Omdat ik altijd nieuwsgierig ben, kon ik het niet laten vooraf eens uit te zoeken waar die bubbelbaden eigenlijk vandaan komen.

Eigenlijk verwachtte ik terug te moeten tot de Romeinse tijd. Een decadente keizer die zes slaven met blaaspijpen bubbels in zijn privé balneum liet blazen ofzo. Met een paar halfnaakte danseresjes op de badrand. Want ja, je moet de tijd toch zien te doden in bad. Ik kwam niet verder dan de vorige eeuw. Maak kennis met de familie Jacuzzi.

Van vliegtuig tot irrigiatiepomp
In 1915 emigreerde zoals zo velen een Italiaanse familie naar de Verenigde Staten. Pa Jacuzzi zette samen met zijn zeven zonen (er waren ook zes dochters) een fabriekje op waar ze vliegtuigonderdelen maakten. Erg high-tech voor die tijd. Toen de VS in 1917 de Eerste Wereldoorlog in gesleurd werden kon de familie Jacuzzi zelfs leveren aan de nieuwe Amerikaanse luchtmacht. Kassa! Met de zakken goed gevuld besloten ze om een eigen vliegtuig op de markt te brengen. In 1921 kwam een van de zonen Jacuzzi daarbij om het leven. Het drama noopte de familie met de productie van het vliegtuig te stoppen. En schakelde over op de productie van wijnfilters en pompinstallaties, zoals irrigatiepompen.

Heilzaam water
Zoon Candido Jacuzzi had inmiddels zelf een zoontje, dat geboren was met de gewrichtsaandoening artritis. Daarvoor moest hij dagelijks naar het ziekenhuis, om een kuur te ondergaan met draaiend en bubbelend water tegen de pijn. Zijn vader ontdekte dat de pompen van het ziekenhuiszwembad nogal leken op wat hun eigen bedrijf produceerde. Het kluspak ging aan en na wat rommelen slaagde Jacuzzi erin iets vergelijkbaars te maken. Het bubbelbad was geboren. We schrijven 1942.

Een goede Ferengi
Het duurde tot 1968 tot een van de Jacuzzi-kleinkinderen het systeem op de markt bracht. Het werd een enorm succes. De naam Jacuzzi staat inmiddels voor bubbelbad zoals Maggi voor zoutoplossing staat. Zoals het bedrijf zelf zegt: wij leveren Jacuzzi’s, anderen leveren bubbelbaden. Vreemd genoeg meldt de officiële website van Jacuzzi dat het Roy was die op het idee kwam om pompen van het familiebedrijf in een bad te verwerken. Over Candido geen woord. Roy zou een goede Ferengi zijn geweest.

Ik blijf nog even liggen, zingen jullie maar mee ;-).

Geef een reactie