Uncategorized

De 16 Treinreiziger-typetjes

De dagelijkse treinreis-typetjesAls je forenst moet je wat bedenken om de reistijd stuk te slaan. En mensen observeren vind ik leuk. Zo zie je elke dag een hoop volk tegen in de trein en op het station. En net zoals je vroeger je knikkers indeelde in ‘gewoontjes’ en ‘meteoren’, ga je onvermijdelijk ook categorieën van je medereizigers maken. Heel oppervlakkig, dat weet ik. Maar ik denk dat je er toch een hoop herkent. Ik kwam er tot 16:

Heel Belangrijke ZakendudeDe Belangrijke Zakendude
Standaard strak in het pak. Meestal voorzien van openklapte laptop met Outlook en/of Excel geopend. Liefst nog luid bellend met zijn iPhone over order zus of mieting zo.

De Belangrijke Zakenchick
Lijkt op Zakendude, maar dan op naaldhakken. Geoefende frons siert het voorhoofd. Indien aan telefoon gaarne klagend over de au-pair.

De Bijna Pensionado
Hangt uitgeblust in de bank. Men kan kiezen uit typen met rode wangen, rode neus en/of druipsnor. Het iets te lange haar op het achterhoofd leidt de aandacht onvoldoende af van de kale bovenkant. Leest brommend de krant met een kop koffie uit de thermosfles. Mobieltje zit keuring in het tasje aan de broekriem.

De Chinees
Altijd in meervoud. In gezelschap van veel witte tasjes met Chinese bedrukking, gevuld met Chinese etenswaren. Heeft soms een zweem van zoetzure saus om zich heen. Een enkeling weet te verrassen door een Rotterdams accent te gebruiken.

De Grrrrristenforens
Opgehoest uit de veilige Biblebelt, stapt dus in op station Dordrecht. Direct herkenbaar aan het steile voorkomen. Voorzien van knijpbrilletje en Reformatorisch Dagblad. Houdt erg van jaren ’50 kapsels (zie oud minister Donner). Uitstekend in afkeurend kijken. Dringt wel professioneel voor bij in- en uitstappen. Vrouwelijke variant herkenbaar aan archetypische rok tot op de enkel.

De Heel Hippe Meid
Lekker een sjaal om. Ook in juli bij 28 graden Celsius. Liefst een hoedje op en véél niet te definiëren accessoires aan het lijf. Voorzien van zwarte bril met formaat waar Kim-Jong Il jaloers op zou zijn geweest.

De Heel Hippe Vent
Hetzelfde als de Heel Hippe Meid, minus de borsten plus een driedagenbaardje.

De Hockeystudent m/v
Bootschoenen, bloesje en soms een spencer. Beschrijft met meegeleverde schorre stem de laatste veroveringen gedurende het weekend aan soortgenoten m/v. Het liefst vroeg op de maandagochtend met bijbehorende details over hier niet te herhalen lichaamssappen.

De Hosselaar
Loopt hele rit trein op en neer op zoek naar chi-meids. Vooral lichtgetint en van Noordafrikaanse afkomst. Spreekt geen Noordafrikaans maar Nederlands met een sisje. Uniform bestaat uit sportschoenen, vuilniszakjas en teleurstellende persoonlijke hygiëne. Heeft ongeacht eigen leeftijd voorkeur voor 15-jarige blondines met tijgerprint-look.

De IJzerhandel
Metaal in de lip. In de wenkbrauw. Neus. Wang. En waarschijnlijk ook op ongeziene plaatsen. Hier en daar gelardeerd met een tatoeage. Traditioneel geschoeid met kisten. Liefst met lange leren jas en dito manen. Mannelijke variant beschikt over woeste baard dan wel bakkebaarden. Muziekvoorkeur ook metaal.

De Ontaantastbare Schoonheid
Zeer zeldzaam type. In bezit van natuurlijke schoonheid al dan niet met sproetjes, charme en bijpassende aangename geur. Liefst voorzien van kek jurkje en hoge hakken. Reist vaak alleen.

De Onzichtbare Treinvulling
Al die mensen die wel zitplaatsen bezet houden, maar die zo weinig opvallen dat je ze niet onthoudt.

De Stewardess
Altijd in uniform met bijbehorende trolley. Soms helaas met te breed achterwerk voor genoemd uniform. Op de route vanaf Schiphol vaak met ladder in kous. Komt in de subsoorten Heel Aardig en Onpruimbaar Arrogant.

Surinaamse MamaDe Surinaamse Mama
Meestal vergezeld van 3+ spruiten. Altijd in bezit van minstens 2 á 6 hutkoffers. Uitstekende multitasker. Kan simultaan ratelen in mobieltje, kinderen een tik uitdelen en rommelen in één of meerdere koffers.

Altijd goed voor een stralende lach met één of meerdere gouden tanden. De tegenhanger Surinaamse Papa is even vindbaar als de Grote Yeti.

De Verdwaalde Bejaarde
Hoogst verbaast over de drukte in de spits. Herkenbaar aan gezondheidsschoenen of verschoten pantalon. Staat steevast op het verkeerde perron of zit al in trein naar onjuiste bestemming. Het papieren vervoersbewijs (uiteraard met kortingsbon) zo goed opgeborgen dat het bij controle onvindbaar is. Maakt graag een praatje.

De Zwerver
Al dan niet in bezit van vaste woon-of verblijfplaats. Uiteraard grote warrige baard en dito kapsel. Intensiteit van de bierwalm neemt toe in de loop van de dag. Wietwalm kan ook. Indien blootsvoets gegarandeerd vergezeld van schurftige hond.

Wil je even mopperen op mijn schaamteloze bestempelingen? Heb je een categorisering voor mij bedacht? Of weet je een type die er volgens jou niet mag ontbreken in de lijst? Plemp de reacties maar vol!

2 gedachten over “De 16 Treinreiziger-typetjes

  1. De gluurder, kijkt altijd schichtig weg als je opkijkt.
    de tienerkloontjes, zelfde haar, zelfde schoenen, ugs natuurlijk! telefoon in de hand en maar ratelen:)
    De observeerder, look in the mirror:)

Geef een reactie