Music Maestro!

De onbedoelde geboorte van de soul

Een zaal in Brownsville, Pennsylvania. Het is december 1958. In de nog altijd gesegregeerde Verenigde Staten speelt de alleen onder zwarten bekende R&B artiest Ray Charles zijn hits tijdens een typische ‘’ meal dance’’. Een dergelijke avond uit met muziek en dans kon tot wel 2 uur in de nacht doorgaan.

Charles is even na middernacht door zijn repertoire heen geraakt en weet niet meer wat hij nu moet spelen. Vertwijfeld kijkt hij naar zijn 7-koppige begeleidingsband. De charmante Raelettes frummelen aan hun jurken. Dan ontbrandt de vonk van inspiratie.

Stampend en schuddend naar het kookpunt
Charles begint te speelt een aantal ritmische riffs op zijn elektrische piano. Met een aantal losstaande coupletten improviseert hij verder. Het publiek komt los en danst. De band springt in. Het wordt wilder als Charles de Raelettes aanmoedigt om te herhalen wat hij zingt. Zo ontstaat een gezongen dialoog tussen de blinde rokkenjager en de opgezweepte achtergrondzangeressen. De blazers scheuren en schetteren de gevoelstemperatuur van het nummer omhoog. Stampend en schuddend komt de zaal tot een kookpunt. Het publiek schreeuwt mee, harder en harder. Een nieuwe klassieker is geboren. Een nieuwe muziekstroom komt tot leven.

Zoete geluiden van de liefde
What’d I say van Ray Charles wordt ook wel het eerste echte soul-nummer genoemd. Een mix van R&B, gospel en rock’ n roll die toevallig ontstond op een grauwe winteravond in een nietszeggend plaatsje. Na die eerste avond in Brownsville speelde hij What I’d say aan het eind van elke show. En besefte al snel dat hij een hit in handen hat. De rauwe en hitsige zangstijl was ondanks het ontbreken van obsceen taalgebruik in die tijd ongehoord .En het gebruik van gospelelementen in een plaat die ook onder blanke Amerikanen aansloeg viel niet overal in goede aarde bij de zwarte gemeenschap. De dialoog begon als het ware in de kerk en eindigde in de slaapkamer. Deze controverse stond mede aan de basis van het enorme succes van het nummer. Of zoals de rokkenjagende Charles het zelf zei: “Als je niet begrijpt waar What’d I say over gaat, is er of iets mis, of je bent niet bekend met de zoete geluiden van de liefde”.

Een gedachte over “De onbedoelde geboorte van de soul

Geef een reactie