Uncategorized

Een ons geluk

Fleurop verwacht vandaag recordomzetten. Postbezorgers wacht een hernia. Afrikaanse cacaoboeren hijgen nog na van de extra scheepsladingen die ze naar het Westen hebben verstuurd. En de nodige lovers zullen zich vanavond in een nieuw speelpakje kunnen wurmen. Ha, het is weer Valentijnsdag.

De kriebels
Net als de decemberse feestdagen kan de dag van de liefde veel stress opleveren. Ken je dat gevoel nog? Van de middelbare school, als de rozen worden uitgedeeld? En dan ondanks dat je  beter had kunnen weten de teleurstelling proberen te verbijten als je er voor jou geen bij zat. Glimlachen maar. In de middag opnieuw de kriebels. Zou er dan… toch misschien een kaart door de bus geklepperd zijn? Dan kom je thuis. Er ligt een kleurige envelop op de mat! Trillend raap je het op, duizend mogelijkheden schieten door je immer drukke hoofd. Het is… een verlate verjaardagskaart voor je moeder.

Later als je groot bent
Het is nu later als je groot bent. En het eerste decennium huwelijk zit al er bijna op. Blij dat je afstand hebt gedaan van geluk in het spel. Aan een obligaat kaartje voor Valentijnsdag doe je eigenlijk niet meer. Dat is voor als je nog verkering hebt, toch? En zei de filosoof F. Bauer niet ‘Geef me maar een ons geluk, da’s meer dan een pond goud’?

Sterren in de ogen
De schittering van dat pond goud heeft me nooit echt kunnen bekoren. Mijn dagelijkse ons geluk weegt zwaarder in mijn hart. Mijn dochter die met sterren in de ogen naar me lacht, de boevengrijns van mijn zoon. En in het samen meezingen van ‘ons’ liedje. Denkend aan die benauwde augustusdag waarop ik haar blozend van blijdschap in een witte jurk tegen me aantrok. Voor een sessie onhandig rondschuifelen op een knerpende dansvloer. Aangestaard door honderd genodigden.

Meer dan een ton goud
Het is  weer Valentijnsdag. De witte jurk past niet meer. Mijn jasje krijg ik al lang niet meer dicht. Mijn lief ligt vanavond als ik thuis kom grieperig in de bank. Het speelpakje blijf in de la. Het geeft niet. We kunnen nog eens luisteren naar ons liedje. En dat is meer waard dan een kaartje of chocola. En meer dan een ton goud.

3 gedachten over “Een ons geluk

Geef een reactie