Music Maestro!

Eerste singletje

Wat was jouw eerste singletje? De Rolling Stones? Jackson Browne? Of toch Hepie & Hepie? Nu de iTunes generatie aan bod is zal het misschien wat minder vaak voorkomen.; ik weet nog precies aan welk plaatje ik mijn opgespaarde zakgeld uitgaf.

Hij was toen al dood
Het was 1991 –oeh ik word oud- en de commerciële housemuziek was net in opkomst. Wessel van Diepen zette het duo L.A. Style op en bracht de ‘klassieker’ James Brown is dead op de markt. In Nederland werd de nummer-1 positie snel bereikt en zelfs in de Verenigde Staten wist James Brown is dead als eerste houseplaat de Billboard Hot 100 te halen. Ook stond de duistere techno-sound aan de wieg van een aantal spin-off. Later zou de slimme Van Diepen nog meer succes hebben met de Vengaboys.
Dansmuziek is per definitie vluchtig en zeker housenummers hebben weinig eeuwigheidswaarde. Voor mij blijft L.A. Styles James Brown is dead echter bijzonder. Voor 5 gulden was ik de trotse bezitter van mijn exemplaar die ik tot vermoeienis van ouders keer op keer op volume 10 uit de stereo liet knallen.

Nog één keertje dan:

Spin-offs
Snel na het succes van L.A. Style kwam het Rotterdamse DJ-collectief Holy Noise (waar Paul Elstak toe behoorde) met het antwoord:

Toen kwam er nog een parodie op de parodie:

Nee, het was niet Gargamel
En tenslotte bedacht een grapjas nog een variant die op het alter ego van Pierre Kartner was gericht. Tot grote woede van Pierre uiteraard:

4 gedachten over “Eerste singletje

  1. Gewoon om het nog eens te kunnen zeggen: mijn eerste single was Popie Jopie van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Gejat van mijn broer… De B-kant was ook briljant trouwens.

  2. Nothing rhymed van Gilbert O’Sullivan; tot grijs gedraaid voor de prijs van toen nog 3,50 (gulden uiteraard)

Geef een reactie