Music Maestro!

Favoriete slaapliedje

Ella Fitzgerald & Louis ArmstrongIn 1935 ging de opera Porgy & Bess in première in het Colonial Theatre in Boston (VS). Het verhaal was gebaseerd op het boek van DuBose Heyward en werd gespeeld door een volledig zwarte cast. Porgy & Bess vertelt het verhaal van de vurige liefde tussen de kreupele bedelaar (Porgy) en een mooie, drugsverslaafde vrouw (Bess).

Zij weigert te vluchten als haar wrede minnaar Crown een moord pleegt en wil ook niets meer weten van haar dealer. Bess komt vervolgens onder de hoede van Porgy. Niet alleen het verhaal over klassenverschillen, liefde en drugs was controversieel, maar ook weigerde de hoofdrolspelers in de beginjaren op te treden, daar er geen donkergekleurd publiek het theater in mocht.

Steeds opnieuw verteld
Het eerste gezongen nummer is ‘Summertime’, een slaapliedje. En inmiddels een van de bekendste nummers aller tijden.De teller staat op niet minder 26.000(!) verschillende opnames. In 1935 was van succes geen sprake, Porgy & Bess kreeg gemengde kritieken en werd al snel van het toneel gehaald. Toch bleef het verhaal boeien, en is inmiddels zowel op toneel als het witte doek in verschillende uitvoeringen opnieuw verteld.

Zingen op de bar
Zelf heb ik het nummer voor het eerst gehoord in een Bredaas jazzcafé (toepasselijk ‘Het Jazzcafé’ geheten). Een typisch klein, rokerig hol waar de muzikanten opeen gepropt achterin fantastische muziek stonden te spelen. En de eigenaresse af en toe op de bar klom om een nummer mee te zingen. Daar had ze nog talent voor ook. Summertime is in de uitvoering van Louis Armstrong en Ella Fitzgerald is altijd een van mijn favorieten gebleven. ‘One of these mornings I’ll spready my wings and fly…’

Geef een reactie