Triviantkoning

Het land van Itte Detenamo

Het was 8 augustus 2008. Eenzaam kwam hij het Vogelnest binnen. Mooi om te zien. Gewichtheffer Itte Detenamo droeg het gewicht van de verwachting van zijn natie op zijn brede schouders. Een gewicht dat hij bijna letterlijk kon dragen. Detenamo was namelijk de vertegenwoordiger van de kleinste republiek ter wereld.

Naar het strand
Nee, het is niet Vaticaanstad! Dat is de kleinste natie die er is, maar paus Benedictus XVI is bepaald geen president. Ik heb het over Nauru. Een eiland van 21 vierkante kilometer in de stille Oceaan. Nauru behoort tot wat men Micronesië noemt, een groep eilandstaatjes ten noorden van Papoea Nieuw Guinea en ten westen van Maleisië. Het ook de enige republiek ter wereld zonder hoofdstad. De naam Nauru komt van het Nauruaanse woord ‘Anáoero’ wat letterlijk ‘Ik ga naar het strand’ betekent.

Ambtenaren en cipiers
Een gemiddelde Nauruaan heeft alle tijd om naar het strand te gaan: liefst 90% van de bevolking is werkloos. Van diegenen die wel werken is 95% ambtenaar. Een eeuw lang hebben de eilanders hun grond afgegraven voor de fosfaat export. Maar dat is inmiddels op – bijna tweederde van het eiland bestaat inmiddels uit kraters. Begin deze eeuw heeft Nauru nog wat centjes kunnen verdienen door asielzoekers voor buurland Australië op te vangen in een speciale gevangenis. Toen die in 2008 werd opgeheven bleef er weinig werk over.

Taxfree dikzakken
Belasting heffen heeft dan weinig zin. Dat gebeurt dan ook niet!  Pensioen is ook niet nodig met maar een handjevol 65-plussers. Naast militaire bescherming zorgt grote buurman Australië voor de nodige hulp. Ook Taiwan steekt een handje toe; zo is de officiële website van de regering mogelijk gemaakt door het kleine China. Ondanks de benaderde financiële situatie heeft het eiland de dikste bevolking ter wereld.

Negen van de tien Nauruanen kampt met overgewicht. Knap voor een volk dat het zonder McDonald’s moet stellen. Daar staat wel tegenover dat net nationale voetbalelftal een ongeslagen historie kent. In 1994 zegevierde Nauru namelijk met 2-1 tegen de Solomon Eilanden.

Tripje maken?
Roept het avontuur? Je moet om te beginnen contact zien te krijgen met één van de twee hotels op het eiland. Oh ja, die hebben geen website. Ben je daar in geslaagd; dan moet je er nog komen. Dat betekent eerst een vlucht naar Sydney of Melbourne.

Dan overstappen naar een vliegtuig richting Honaria (hoofdstad van de Solomon eilanden). Daar kun je dan met wat geluk het vliegtuig vinden van Air Nauru. Maar let op: die zijn in 2005 al eens ineens failliet gegaan. Eenmaal aangekomen is het wijs na zonsondergang geen wandeling meer te maken. Veel hondenbezitters geven dan op straat hun viervoeter aanvalstraining. Goede reis!

P.S.
Itte Detenamo keerde in 2008 zonder medaille huiswaarts. Hij heeft aangekondigd tijdens London 2012 revanche te willen nemen. Ik zal voor de buis zitten!

Geef een reactie