101 DoelenPersoonlijke groei

It’s the question that drives us Neo

Vragen zonder een goed of fout antwoord. Want soms is het stellen van een vraag al het juiste antwoord. Een  goede samenvatting van de ’50 questions that will free your mind’.  Ik houd wel van een vraag die je aan het denken zet. Bijvoorbeeld wat The Matrix is.

 

Daarom heb ik het beantwoorden van deze vragen opgenomen in mijn 101 doelen.  In deze post mijn antwoord op de eerste 5 vragen. Met gelijk mijn vraag aan jou: wat vind jij?

1. Hoe oud zou je zijn als je niet wist hoe oud je bent?

Als ik puur naar mijn gevoel luister, een paar honderd jaar. En dan doel ik niet op het lijf dat niet graag om kwart voor zes ’s ochtends dat warme bed uit gaat. Mijn wezen, of ziel als dat duidelijker is, voelt ouder aan. Napoleon ben ik niet of nooit geweest.  Wat wel? Wie weet kom ik er nog eens achter. Ik heb er geen verdere verklaring voor.

2. Wat is erger, falen of nooit proberen?

Nooit proberen.  Gewoon doen en niet bang te zijn dat het mis gaat is een voornemen van me waar ik bewust mee bezig moet blijven.  Als kind was ik erg verlegen, wat me nog wel eens heeft weerhouden iets te doen wat ik eigenlijk wel wilde. Ik denk dat ik daarom gelijk kies voor nooit proberen als het ergste. Met de verlegenheid is het  later wel goed gekomen, maar het blijft een valkuil.  En uit de comfort zone stappen is en  blijft lastig.

Dan probeer ik maar te denken aan wat Bob Marley zingt in zijn geweldige nummer ‘Three Little Birds’.

3. Als het leven zo kort is ,waarom doen we dan zoveel dingen die we niet leuk vinden, en doen we veel dingen die we wel leuk vinden niet?

Dat heeft volgens mij meerdere oorzaken. Allereerst zijn we allemaal onderdeel van sociale groepen. En brengt een wederzijdse zorgplicht met zich mee. Een zorgplicht die ook minder leuke taken omvat. Bijvoorbeeld de wc schoonmaken.

Een andere oorzaak zit in de menselijke hang naar veiligheid. We houden van dingen die vertrouwd en geborgen zijn. En dat kan ook betekenen dat je in de baan blijft zitten waarvan je in de stress schiet, of in dat huwelijk waar je doodongelukkig van wordt. Uit een dergelijke situatie stappen vergt moed, niet iedereen kan dat opbrengen.

Tenslotte spelen verwachtingspatronen ook een rol. Want waar word je nu gelukkig van? Moet dat de trektocht door Nepal zijn? Passionele nachten zonder einde? Of kun je ook genieten van zomaar een lentedag, met een boek in de zon? Ik denk dat we (mezelf incluis) ons gemakkelijk gek laten maken door onrealistische droomlevens en daarbij wel eens het echte leven uit het oog verliezen.

4. Wanneer alles gezegd en gedaan is, heb je dan meer gezegd, of meer gedaan?

Mezelf kennende heb ik meer gezegd. Ik ben nu eenmaal een prater. En het heeft ook weer te maken met mijn aarzeling uit de comfort zone te stappen. Wordt aan gewerkt (zie ook de andere doelen..)

5. Wat zou je het liefst willen veranderen aan de wereld?

Een einde maken aan de achterlijkheid. Persoonlijk kan ik me kapot ergeren aan domme mensen, met name aan diegenen die nog trots zijn op hun eigen stupiditeit. Belangrijk nog is de betere wereld die zou kunnen ontstaan. Onontwikkeldheid is een goede voedingsbodem voor bijgeloof en eigenlijk elke vorm van extremisme.

Van Tea Party tot Taliban. Ik durf wel te beweren dat onderwijs en daaropvolgende verbetering van sociaaleconomische omstandigheden het beste wapen is tegen veel ellende in de wereld. Dat er dan geen kandidaten meer zijn voor Echte Meisjes In De Jungle is alleen maar mooi genomen.

De volgende keer mijn antwoorden op vraag 6 tot en met 10:

 6. Als geluk de nationale munteenheid zou zijn, wel werk zou je dan rijk maken?
 7. Doe je waar je in gelooft, of neem je genoegen met wat je doet?
 8. Als een mensenleven maar veertig jaar zou duren, in hoeverre zou je dan anders geleefd hebben?
 9. In hoeverre heb je echt controle gehad over de koers die je leven heeft genomen?
10. Ben je meer bezig met dingen juist doen, dan met de juiste dingen doen?

Een gedachte over “It’s the question that drives us Neo

  1. 1.: Slechts een jaar of 16. Ik moet nog zoveel leren: van het leven maar ook mezelf.
    2.: Nooit proberen. Zonder falen, leren we niets.
    3.: Hoe weet je dat iets leuk is? Als daar iets niet-leuks tegenover staan. “Who has tasted a sour apple, will have the more relish for a sweet one.”
    4.: Ik denk ‘gedaan’. Ik houd van spontane acties, zonder al te veel na te denken.
    5.: Oorlogen met een verschil in religie als reden. Wat maakt het in hemelsnaam uit of en waar we in geloven? Zolang we elkaar maar ten alle tijden met respect blijven behandelen, moet een verschil in religieuze overtuiging toch geen probleem zijn?!

Geef een reactie