Uncategorized

Keuzestress

Keuzes keuzesZal ik vandaag een blauw overhemd aandoen, of toch een witte? Met welke das knel ik mijn luchtpijp af? En wat past daar bij, de donkerblauwe of de bruine schoenen? Voor mannen met kantoorfuncties is de kledingkeuze nog beperkt. Gelukkig maar. Er zijn al elke dag keuzes teveel.

Het begint al als je opstaat. Zal ik eerst gaan plassen, of eerst de koffie aanzetten? Dan kan de pot lekker doorpruttelen terwijl ik mijn gevoeg doe. Even voelen aan de kin. Scheren, of toch maar niet vandaag? Trek ik eerst mijn hemd of eerst mijn broek aan? Neem ik de intercity of de sprinter naar Rotjeknor? Keuzes, keuzes. En dat zijn dan nog de zal-ik-of-toch-niet keuzes.

Thee met thee-smaak
Ga maar eens op een zonnig maartochtend op een terras zitten. Doet u mij maar een kopje thee. ‘Welke smaak?’, zal de serveerster vragen. Om daarna zonder op je antwoord te wachten een complete fruitmand en kruidenrek op te noemen. En of ik thee uit een zakje blief, of losse thee wil. Of misschien groene thee. Eh…. Nou, doe mij maar thee met theesmaak komt er dan vertwijfeld uit. Ondertussen tuur ik vertwijfeld naar de menukaart. Welk broodje zal ik nemen?

Schubbekutteveen in de zomer
Een vakantie betekent ook inspanning vóór de ontspanning. Waar gaan we heen? Schubbekutteveen is heel aardig in de zomer. Of misschien naar Ingoesjetië? Wel leuk om over te vertellen áls je terug komt. En gaan we dan vliegen of met de auto? Hmm. Met kleine kinderen het vliegtuig in zie ik niet zitten. De auto dan maar. In een tent op vakantie vind ik een gruwel, dus dat is makkelijk. Een huisje dan? Of een vijfsterrenhotel? Toch maar dat bungalowpark doen dan. Nu nog kiezen uit de zesennegentig bungalowparken op rij-afstand. Ah, we krijgen nog keuzeopties voor het huisje, arrangementen en extra’s. Joepie.Kermisbruid
Triviaal of niet, je staat de hele dag voor een waslijst aan keuzes. Als deze het je al moeilijk maken, hoe moet het dan met de écht belangrijke keuzes? Wat je gaat studeren bijvoorbeeld. Ga er maar aan staan op je zestiende. Vroeger was niet alles beter. Maar het leven was wel overzichtelijk. Je ging het werk doen wat je vader ook al deed. Een bruid kwam je tegen op de kermis of in de kerk. Geloven deed je allemaal. Een weekend naar Zeeland in de zomer was het hoogst haalbare. En thee smaakte alleen naar thee.

En jij?
Waar krijg jij keuzestress van? Twijfelen over wat je gaat eten voor de schappen bij de buurtsuper? Of wat je aantrekt naar een feestje? Laat het me weten in de reacties!

2 gedachten over “Keuzestress

  1. Wat moet ik met 12 verschillende soorten rijst in de supermarkt? gewoon rijst wil ik en gewoon volkorenbrood. niet allerhande varianten die toch allemaal enigszings hetzelfde smaken.
    wat te denken van: een hele dag vrij en zoveel dingen die je zou willen doen dat je uiteindelijk niks uit je handen krijgt. Niet kiezen maar gewoon de dag op zijn beloop laten is dan de beste optie. Go with the flow.
    welke hypotheek is de beste en wat doe ik met mijn pensioen? Energie en telefoonaanbieders, ze zijn allemaal de beste en de goedkoopste als je ze mag geloven. De grote bulk aan aanbod maakt het niet simpeler om te kiezen. Als je 1 of 2 moet kiezen maakt dit het leven zeker simpeler!

Geef een reactie