Music Maestro!

Nergens goed voor

Edwin Starr‘War’ van Edwin Starr staat bekend als een protestnummer. Toen de plaat in 1970 op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade prijkte was de onvrede over de oorlog in Vietnam wereldwijd te voelen. Het was de tijd van de Nixon-doctrine en de grootste economische neergang sinds de jaren ’20.

Deze maatschappelijke spanning is ook de voornaamste reden dat Starr de hit had. Het nummer is oorspronkelijk opgenomen door The Temptations en anoniem achteraan op een album geplaatst. Er kwam zakken post binnen bij platenlabel Motown met de vraag het nummer op single uit te brengen. Motown was zich erg bewust van zowel de commerciële kans als het risico dat eraan kleefde, maar durfden het niet aan met het oog op het smetteloze imago van hun topact the Temptations.

Zinloze strijd
Daarom werd het vizier verlegd naar Edwin Starr die in de artiestenstal van Motown als tweede categorie werd gezien. Hij nam de kans graag aan en kreeg met zijn energieke versie van ‘War’ een flinke boost voor zijn carrière. En zijn enige nummer 1 hit. Het paradoxale is dat het nummer volgens Starr helemaal niet over de oorlog in Vietnam ging. “De tekst in War noemt Vietnam helemaal niet,” stelde hij in een interview. “Het gaat over de strijd die mensen onderling voeren in het algemeen. Een zinloze strijd, omdat je het toch met elkaar moet zien te rooien. De omstandigheden in Vietnam leidden er wel toe dat het nummer als anti-oorlogssong werd omarmd. Prima, maar zo was het volgens mij nooit bedoeld,” aldus Starr.

Te link
Wat is nu waar? Feit blijft dat zowel Motown als The Temptations zelf het te link vonden om War op single te zetten. Dat the Boss Springsteen het wel bij hem vond passen en het nummer coverde in 1986. En dat het in de versie van Edwin Starr intens is:

Geef een reactie