Music Maestro!

Niets meer voor The Everything Man

Een paar dagen geleden (17 januari 2012) overleed Jimmy Castor. Een naam die misschien niet iedereen wat zegt. De muziek die hij heeft gemaakt moet je wel kennen, als is het maar door de talloze artiesten die zijn nummers hebben gesampled.

Een kleine greep uit de verzameling: Christina Aguilera (Back In The Day), Kanye West (We Don’t Care), Spice Girls (If You Can’t Dance), Beastie Boys (Hold It Now Hit It), Salt ‘n Pepa (You Showed Me).

Multitalent
Castor beschikte over een jaloersmakend talent. Hij begon als saxofonist en percussionist, later heeft hij ook de microfoon ter hand genomen. Zijn bands speelden allerhande genres: van doo-wop tot R&B, soul en rauwe funk. Daar komt de bijnaam ‘The Everything Man’ vandaan. Gevoel voor humor had the everything man wel. Hij hield ervan mensen op het verkeerde been te zetten en gaf zijn platen daarom bizarre titels mee zoals ‘The Bertha Butt Boogie’.

Aapjes kijken?
Ook zijn platenbaas was getuige van Castors aparte humor. Op een dag wandelde Castor met Jerry Greenberg (de directeur van Atlantic Records) door New York. Toen ze een boekwinkel uitkwamen zag hij het Empire State Building en kreeg een idee. Plots stond er een volwassen zwarte man op straat als een gorilla te te brullen: “KOOMA KABBA SABBE—KONG! KOOMA KABBA SABBA MAMMA—KONG!” Een hit was geboren.

Getrokken pistolen
Op het podium werd King Kong later letterlijk in de act betrokken. Een struise kerel werd ingehuurd om in gorillapak het podium op te komen. Waarbij Castor hem net als in de film met kettingen in bedwang probeert te houden. Het was niet overal een succes. Volgens Castor trokken mensen (met name in het zuiden van de VS-red.) hun pistool tijdens de act, omdat die gorilla er wel erg echt uitzag. En tijdens een optreden in Disneyland vonden de acteurs in de Donald Duck en Goofy pakken het een goed idee om op het podium te klimmen. De acteur in het gorillapak vond het een minder goed idee. Hoe de show voor de rest verliep kun je wel raden 😉

Nog één keertje dan: KAMASABE KONG!

Geef een reactie