Music Maestro!

Om je tanden in te zetten

Gravin Elizabeth Báthory is een van de meest gruwelijke seriemoordenaars uit de historie. Zij en vier medeplichtigen zijn beschuldigd van zeker 650 moorden in het middeleeuwse Hongarije. Volgens de legende baadde zij graag in het bloed van jonge maagden om zo de eeuwige jeugd te verkrijgen. Dit is nooit bewezen, maar spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Gruwelijkheden
Báthory was rijk. Op haar huwelijk met een vooraanstaande Hongaarse edelman waren liefst 4500 gasten aanwezig. Ze sprak vier talen en leidde het landgoed toen haar man ten oorlog trok tegen de Ottomanen. Haar invloed reikte tot haar geboortegrond in Transsylvanië, bekend van een andere vriendelijke man Vlad Dracul (de Spietser). Toen jonge vrouwen begonnen te verdwijnen werd een onderzoek ingesteld naar de gravin en haar dienaars. Tijdens het proces tegen de handlangers kwamen de gruwelijkheden ondubbelzinnig naar boven. De vrouwen werden verminkt, levend verbrand of uitgehongerd. In sommige gevallen werd bij de nog levende vrouwen stukken vlees van het lijf gebeten. Daarna werden de lijken verborgen of gedumpt. Báthorys medeplichtigen werden uiteindelijk schuldig bevonden aan tachtig gevallen en ter plekke geëxecuteerd.

Vampier-gravin als inspiratiebron
Vanwege haar invloed en adelijke status is de vampier-gravin zelf nooit veroordeeld. Ze werd wel in 1610 opgesloten in een dichtgemetseld kasteel te Slowakije. Het moet een taaie tante zijn geweest, aangezien ze pas vier jaar later overleed. Het verhaal van Elizabeth Báthory is de inspiratiebron voor het album Cruelty and the Beast van de black metal groep Cradle of Filth. Een deel van het verhaal is ingesproken door Ingrid Pitt, die in 1971 al de rol van Elizabeth Báthory speelde in de film ‘Countess Dracula’.

Cradle of Filth in actie

Geef een reactie