101 DoelenDe innerlijke mens

Ontmoeting met de groene fee

Ontmoeting met de Groene FeeHet groene vergif. Aan het begin van de 20e eeuw werd absint in de meeste Europese landen verboden. De sterke anijsdrank zou hallucinaties opwekken en een van de bestanddelen (thujon) zou zelfs giftig zijn.

Uit recent onderzoek is gebleken dat thujon alleen in zeer hoge concentraties giftig kan zijn. Veel meer dan wat er normaal gesproken in absint voor komt. Daarom hief Nederland het verbod op de drank op in 2005. Al zul je bij een gemiddeld restaurant niet snel absint op de drankenkaart tegenkomen.

Absint heeft zijn oorsprong in een drankje tegen ‘vrouwenkwalen’. In 1797 begin Henri-Louis Pernod als eerste met het commercieel producten van ‘De Groene Fee’. Deze bijnaam komt van de artiesten onder de absint-fans, die de drank artistieke inspiratie toedichtten. Zo zou Van Gogh zijn gele periode eraan te danken hebben.

Het goedje was populair onder vele grote creatieve geesten zoals Oscar Wilde en Édouard Monet. Charles Baudelaire wijdde er zelfs een gedicht aan in zijn beroemde bundel ‘Fleurs de Mal’. Een rijtje mensen waar ik mee graag tussenvoeg. Het is niet de bedoeling dat je een gals absint puur achterover slaat, alsof het een goedkope wodka is. Daarom doel nummer 94 in beeld; bekijk de video voor mijn eerste kennismaking met absint.

Een gedachte over “Ontmoeting met de groene fee

Geef een reactie