101 DoelenPersoonlijke groei

Sambal bij?

Lekkel?Je dampende bakken babi pangang en bami staan klaar op de counter. Compleet met in Chinees koeterwaals geprint bonnetje. Dan kun je er vergif op innemen: de vriendelijke oosterse restaurateur biedt je nog een zakje sambal aan.

Dit is een van de weinige vragen waarop ik altijd een eenduidig antwoord kan geven: nee dank u. Ik poep liever geen prikkeldraad. Waren alle vragen maar zo eenvoudig te beantwoorden: in deze post mijn antwoord op de vragen 36 t.e.m. 40 van de 50 questions that will free your mind.

36.Is het mogelijk zonder twijfel te weten wat goed en kwaad is?
Ik denk het niet. Al zullen de nodige orthodox gelovigen het niet met mee eens zijn. Soms lijkt het me wel lekker hoor, zo’n rotsvast gevoel hebben van wat juist is. Daar staat dan wel tegenover dat je wereldbeeld vaak erg beperkt is. Een manier van zijn die ik bijzonder onappetijtelijk vind. Voor mij is die twijfel ook een teken van een werkend geweten. Ik ben gewoon een man, en niet dominee Harmen, of Sint Harmen. Klopt het wel wat ik aan het doen ben? Soms niet. En daar groei je van als persoon.

37.Als je net een miljoen hebt gewonnen, zou je dan ontslag nemen?
Ja. Net als mijloenen anderen werk ik om te leven. Ik heb het getroffen, want ik ga zelden met tegenzin naar mijn werk. Maar uiteindelijk is het zo dat wanneer de financiële prikkel ontbreekt je motivatie achteruit gaat. Dan kan ik beter stoppen met een baan bij een werkgever en zelf iets anders zinvols bedenken. Ideeën te over. Kaats. Bal. Terug: waarom doe je dat nu niet al dan? Nou, ik heb wederom net als vele anderen een hypotheek en een gezin om te onderhouden. En een echtgenote die geen advocatensalaris binnen brengt. Dan is een stuk zekerheid in de vorm van een vast inkomen erg prettig. En dat weegt tot nog toe zwaarder dan de lonkende vrijheid van het eigen baas zijn.

38.Zou je liever minder werk hebben, of meer werk waar je plezier in hebt?
Werk dat leuk is voelt niet als werk. En dan heb er je er niet snel te veel van. Maar da’s logisch, schijnt een wijs man ooit gezegd te hebben. De hele dag duimen draaien word je niet vrolijk van, me dunkt!

39. Heb je het gevoel dat je deze dag al honderd keer eerder hebt geleefd?
Er zijn wel eens van die dagen bij, ja. Dat geldt volgens mij voor de meeste mensen: de hoogte- en dieptepunten blijven je bij. Kom ik nu in aanmerking voor een verplichte cursus mindfullness? Mwah, zo wer zou ik niet gaan. Het is zaak om zelf ervoor te zorgen dat je regelmatig hoogtepunten beleefd. En aangezien ik geen adrenalinejunkie ben, ligt dat voor mij in eenvoudiger zaken. Een mooie loop maken in voorbereiding op de Vierdaagse bijvoorbeeld.

40. Wanneer was de laatste keer dat je in het donker bent gestapt met alleen het vage licht van een idee waar je sterk in geloofde?
Dat was begin dit jaar, toen ik begon aan de volgende etappe van mijn persoonlijke reis. Ik had geen idee waar het toe zou leiden. Alleen een sterk gevoel dat het nu de tijd was om verder te groeien.

De volgende keer mijn antwoorden op vraag 41 tot en met 45:
41. Als je zou weten dat iedereen die je kent morgen zou sterven, wie zou je dan vandaag bezoeken?
42. Zou je tien jaar van je leven willen opgeven om extreme aantrekkelijk of beroemd te worden?
43. Wat is het verschil tussen in leven zijn en écht leven?
44. Wanneer is de tijd aangebroken om te stoppen met wikken en wegen en gewoon te doen waarvan je weet dat het goed is?
45. Als we leren van onze fouten, waarom zijn we dan altijd zo bang om fouten te maken?

Geef een reactie