101 DoelenPersoonlijke groei

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

De ’50 questions that will free your mind’ helpen je niet alleen om over zaken van waarde na te denken. Het houdt je ook een spiegel voor.  In deze post het antwoord op vraag 11 tot en met 14. Met bijrollen voor de zoon van God, de zoon van een nymf en de zoon van een Ier. En vraag nummer 15? Die mag jij beantwoorden. Spaar me niet!

11. Je bent aan het lunchen met drie mensen die je respecteert en bewondert. Zij beginnen allemaal een goede vriend van je te bekritiseren, terwijl ze niet weten dat het jouw vriend is. De kritiek is onsmakelijk en onterecht. Wat doe je?

Al zijn Martin Luther King, Albert Einstein en Jezus Christus met mij aan de dis geschoven. Ik kan niet anders dan mezelf zijn. In de praktijk heb ik wel geleerd om af en toe mijn kaken op elkaar te houden, maar in de kern is openheid een van mijn basiseigenschappen. Een lekker potje huichelen zit er niet in. Ook deze selecte groep zal ik in dit geval dus van repliek dienen.  Zeker omdat de vraag het over onterechte kritiek heeft. Ik voel bij wijze van spreken de jeuk op gekke plaatsen al opkomen.

12. Als je een pasgeboren kind één advies mocht geven, wat zou het zijn?

Wat een ander ook doet of zegt; onthoudt dit: je bent goed zoals je bent.

13. Zou je de wet overtreden om iemand waar je van houdt te redden?

Blindelings. De liefde is de belangrijkste, doch niet de enige katalysator voor deze reactie. Ja; als je van iemand houdt dan is dat het belangrijkste dat telt. Dat gaat vóór loyaliteit. Vóór fatsoen. Vóór alles. Een andere factor hierin brengt weer een dualiteit in mij naar boven. Aan de ene kant hecht ik aan duidelijkheid, orde en structuur. Ik ben niet voor niets gek op lijstjes, zoals deze. Maar in sommige spelonken van mijn persoonlijkheid gniffelen duistere stemmetjes met de intonatie van Johnny Rotten. Anarchie! Weg met het gezag! En die stemmetjes houden wel van een beetje wet overtreden.

14. Heb je wel eens eerst iets als gestoord gezien, waarvan je later het genie zag?

Elke dag als ik in de spiegel kijk 😉 *Narcissus-modus UIT* Ik kan me niet bewust voor de geest halen dit te hebben meegemaakt. Het is wel regelmatig voorgekomen dat mensen anders blijken te zijn dan ik in eerste instantie dacht. Ten goede en ten kwade.  Maar dat is de ratio. Want als ik écht eerlijk ben.. Diep van binnen verrassen mensen me niet zo snel meer. Het is dan eerder een ‘ja, dit klopt’ reactie als iemand me iets verteld over zichzelf wat ik nog niet wist. Als een soort déjà vu – maar dan in mijn buik.  Sorry mensen, duidelijker dan dit wordt het even niet.

15. Waarvan weet jij dat je het anders doet dan de meeste mensen?

Uhmmm… Kweetniet? Die vraag laat ik aan jullie over: gooi de comments maar vol met mijn eigenaardigheden. Ik ben benieuwd welke spiegel jullie me gaan voor houden.

De volgende keer mijn antwoorden op vraag 16 tot en met 20:

16. Waarom maken dingen die jou gelukkig maken niet iedereen gelukkig?
17. Wat heb je nog niet gedaan wat je heel graag wil doen? En wat heeft je tegen gehouden?   
18. Houd je iets vast wat je moet loslaten?
19. Als je naar een ander land zou moeten verhuizen, waar zou je heen gaan en waarom?
20. Druk je vaker dan één keer op de liftknop? Geloof je echt dat de lift daardoor sneller gaat?

Een gedachte over “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

  1. kritiek op mijn vriend(in)? meteen afkappen, praat niet over mensen die er niet bij zijn maar praat met ze.

    een pasgeborene kun je alleen maar zeggen: jij mag er zijn met al je aangeboren of aangeleerde eigenheid!

    en ja! de wet overtreden voor een geliefde, altijd! ik scoor dan ook hoog op amper opzien tegen autoriteiten 🙂

    en tja, jouw anders zijn? recht voor zijn raap en soms daardoor wat tactloos waardoor je mensen misschien onbedoeld kwetst. maar ook jij mag er zijn met al je anders zijn. en wat is anders dan?

Geef een reactie