Triviantkoning

Wat is jouw perzikhuidje waard?

Uw huid ziet eruit als nooit te voren, dankzjij crème X met liposomen. Klinkt erg high-tech, maar bij mij gaat gelijk de bullshit-detector af. Lipo-wat? Tijd voor wat borrelpraatonderzoek.

Meer dan vaseline?
In mijn beleving zijn al die smeersels niet meer dan een vettingsmiddel, net zoals die goeie ouwe vaseline. Of een potje nu vier of veertig euro kost. Debunk Harmen is er toch maar eens ingedoken. De term ‘liposomen’ blijkt een verzamelnaam te zijn voor microscopisch kleine en holle vetbolletjes waarvan de wand (het membraan) opgebouwd is uit een dubbele laag fosfolipiden. En dat zijn dan weer natuurlijke moleculen die in levende wezens (zoals jij en ik) het hoofdbestanddeel zijn van de celmembraan.

High five voor fosfolipiden
Klinkt indrukwekkend, niet? Maar wat doet dat dan in cosmetica? Volgens een van de duurdere producenten zijn de fosfolipiden in hun crème “identiek aan de fosfolipiden van de huid, waar ze in het stratum corneum het vocht vasthouden en daardoor voor een optimale hydratering zorgen.” Oftewel, helpt tegen een droog velletje. Case closed, zo lijkt het.

Goed tegen kanker
Nu blijken liposomen op meer gebieden gebruikt te worden. En staan in grote belangstelling van wetenschappers. Deze nanodeeltjes vormen onder andere een hulpmiddel bij nieuwe vormen van kankerbestrijding en zorg bij brandwonden. High-tech indeed. Doet u mij toch maar chique potje crème dan. Je weet maar nooit. Hoeveel is een perzikhuidje jou waard?

Geef een reactie