101 DoelenPersoonlijke groei

Wie heeft Dr. Black vermoord?

No shit, sherlock!De enorme populariteit van zowel degelijke Britse als hap-slik-weg Amerikaanse whodunit series is al een sterke aanwijzing: we houden wel van een mysterie. Volgens de legendarische Sherlock Holmes kom je tot de waarheid door alle onmogelijkheden te elimineren. En zo deducerend tot de kern te komen.

Welnu, trouwe Watsons, ik doe het andersom. Door geen vragen te stellen, maar juist te beantwoorden wil ik jullie laten zien wat mijn clou is. Daarom deze keer de antwoorden op vraag 31 tot en meter 35 van de 50 questions that will free your mind:

31.Op welk moment in het recente verleden voelde je je het meest vol leven?
Het lastige met de vraag is dat je snel appels met peren gaat vergelijken. Van die momenten dat je allebei je kinderen in je armen hebt, knuffelend en lachend zijn onbetaalbaar. Net zoals wanneer je vrijt met je grote liefde. Toch kies ik voor een moment op dit voorjaar. Een van die dagen deze lente dat de zon wel een keer volop scheen. Ik had die week met Hanneke een sessie gehad waarin ik helemaal ‘open’ werd gezet (daarover in een ander artikel meer..). Na een dag werken liep ik buiten, op weg naar huis. De zon op mijn rug, kwinkelierende vogels bezongen de liefde. En ik voelde de energie in me en om me. Bijna met bliksemschichten in mijn handpalmen – Raiden wins! En een rust en beheersing die nieuw en lekker was. Het was alsof ik de dingen om me heen voor het eerst écht zag en waarnaam zoals het is. Er was een rolluik open gegaan.

32. Nu niet? Wanneer dan wel?
Inderdaad. Nu of nooit. Zoals echter voor veel mensen geldt wordt je nogal eens opgeslokt door de waan van alledag. Door me daar bewust van te zijn wil ik meer openingen creëren om mijn toet eens boven het maaiveld des sleurs uit te steken. Het lukt af en toe. Vaak ook niet. Want dan staan de kinderen, een berg was en diverse deadlines me aan te gluren.

33.Als je het nog niet bereikt hebt, wat heb je dan te verliezen?
Een zorgvuldig opgepoetst ego, al dan niet stuttend op onwaarheden? Een stukje zelfbedrog kan namelijk heerlijk zijn. En verandering is eng. Ook voor mij. Gek eigenlijk, want ik bloei altijd op van nieuwe prikkels. Nog een goede reden om die 101 doelen te bereiken: veel andere stimuli dan ik gewoon ben. Ik kan nog veel groei winnen. En heb alleen een verkeerd innerlijk beeld te verliezen.

34.Ben je wel eens bij iemand geweest zonder iets te zeggen, en weggegaan met het gevoel dat het je beste gesprek ooit was?
Nee, ik klets te veel. Naarmate de jaren verstrijken kan ik rust en stilte wel steeds meer waarderen. Sterker nog: ik heb het regelmatig nodig!

35.Waarom veroorzaken religies die liefde prediken zoveel oorlogen?
Met religie is niets mis, zij veroorzaakt geen oorlog. Je onderdeel voelen van iets dat groter is dan jezelf, eerbied hebben voor de wereld om je heen en verstandige leefregels zijn waardevolle aspecten van vele geloven. Geloof staat echter niet op zich. In vrijwel alle gevallen valt religie samen met een instituut van mensen. En in die menselijke factor zit de zwakke schakel. Ambitie, eerzucht en hebberigheid zijn sterke drijfveren in mensen. In mannen vaak nog een tandje erger dan bij vrouwen. En laten mannen nu vaak de dominerende rol hebben in religies (en veel andere aspecten van het openbare leven). Hierdoor wordt een geloof vaak een werktuig van mensen die andere doelen hebben dan de naastenliefde, nederigheid en waardigheid die veel geloven gemeen hebben.

Krijg de clerus!Kijk naar de rabiate moslims, naar de gruwelijkheden die zijn en wellicht nog worden gepleegd door de katholieke kerk en het niets-en-niemand-ontziende Zionisme van de Israëli. Haat, machtswellust en ongebreidelde hebzucht voeren hoogtij.

Ik noem mezelf nog wel eens katholiek, maar de misselijkmakende stank die uit de beerputten van de Kerk opkringelt geeft me weinig lust meer om me met die criminele bende te associëren. ‘Krijg de clerus’ zou zo maar een scheldwoord van de nabije toekomst kunnen zijn. Wat voor mij persoonlijk dan wel weer losstaat van een geloof in een God als schepper en drijvende kracht van al wat is, en Jezus Christus als boodschapper. Als echt product van de 21e eeuw geef ik daar liever wel mijn eigen interpretatie en invulling aan. Als Paus Benedicus XVI het mes in eigen vlees zet, en alle rotte plekken uit de katholieke kerk weet te snijdt kan hij mijn respect verdienen. Maar voor hem zelf zal ik nooit in devotie neerknielen.


De volgende keer mijn antwoorden op vraag 36 tot en met 40:

36. Is het mogelijk zonder twijfel te weten wat goed en kwaad is?
37. Als je net een miljoen hebt gewonnen, zou je dan ontslag nemen?
38. Zou je liever minder werk hebben, of meer werk waar je plezier in hebt?
39. Heb je het gevoel dat je deze dag al honderd keer eerder hebt geleefd?
40. Wanneer was de laatste keer dat je in het donker bent gestapt met alleen het vage licht van een idee waar je sterk in geloofde?

5 gedachten over “Wie heeft Dr. Black vermoord?

  1. 31. wandelend in alle rust met alleen de vogels die floten en het frisse groen om me heen.
    32. Nu bezig om oefeningen te doen om mijn creativiteit (nog) meer te ontwikkelen. proberen in de flow te komen.
    33.niets meer te verliezen alleen te winnen (als ik mijn deknhoofd uit kan schakelen)
    34.helemaal niets kan ik me niet herinneren maar wel met heel weinig woorden..
    35.die religies tja, ik kan niet veel toevoegen aan jouw antwoord. Macht , geld en hebzucht heerst al door de eeuwen heen en niet alleen in religies. Toen ik pasgeleden de serie over de Borgias zag dacht ik, er is niet veel veranderd sinds de middeleeuwen.

  2. Echt jongen, je moeder zegt niets teveel. Hoe jij dit alles kan verwoorden maakt ook mij stil. ( En dat wil wat zeggen he ) vraag 31 is voor mij heel herkenbaar. Ik noemde het altijd dat m’n hart te groot werd voor mijn lijf. Zo’n overweldigend gevoel.

Geef een reactie