Triviantkoning

Zeg maar Bangkok

tempels in BangkokVoor liefhebbers van verre reizen en dubieuze prostitutie staat Thailand hoog op het verlanglijstje. En bij de gemiddelde vliegmaatschappij is een retourtje Bangkok zo geboekt. Wie wil laten merken niet zomaar een toerist te zijn leert de Thaise hoofdstad bij haar echte naam te noemen. Wie het in één keer zonder haperen lukt, krijgt een bak bier van me.

In Thailand is de lengte van een naam een manier om iemand of een plaats eer te bewijzen. Daarom hebben bijvoorbeeld leden van de Koninklijke familie erg lange namen om hun voorname positie te benadrukken. Zo ook voor ’s lands hoofdstad.

Blije koning
In 1782 besloot koning Rama de eerste te verhuizen naar een veiligere plek. Hier werd de nieuwe hoofdstad gesticht. Bangkok werd gevestigd aan de westoever van de Chao Praya rivier. De koning was dermate content met zijn nieuwe stek dat hij besloot er een uitzinnige naam vol superlatieven aan te geven. Komt ‘ie:

Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayama-hadilokphopnopparatrajathaniburiromudomraja-niwesmahasatharnamornphimarnavatarnsa-thitsakkattiyavisanukamprasit.

Los Angeles
Vertaalt betekent dat: De stad van de engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragd Boeddha, de ondoordringbare stad (van Ayutthaya) van God Indra, de grote hoofdstad van de wereld uitgerust met negen kostbare edelstenen, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat lijkt op de hemelse woonplaats gelijk waar de gereïncarneerde god regeert, een stad gegeven door Indra en gebouwd door Vishnukarn.

Volkssport
De officiële naam van de Thaise hoofdstad is hiermee de langste plaatsaanduiding ter wereld, nog voor het Nieuwzeelandse Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu of het Welshe Llanfairpwllgwyngyll. In het gewone leven zal een Thai nooit de volledige naam gebruiken, maar deze afkorten tot Krung Thep. Het juist en snel uitspreken van de volledige naam is wel een soort volkssport onder de Thai. Nu jullie nog, succes!

Deze mevrouw doet het voor:

Geef een reactie